Blog

Sådan får du den bedste lejekontrakt til erhverv

Som virksomhed er det en vigtig beslutning at finde det rette erhvervslejemål, og i den forbindelse gælder det om at sikre sig den bedst mulige erhvervslejekontrakt. I dette indlæg får du en guide til, hvordan du kan sikre den mest favorable lejekontrakt, så du får attraktive lokaler med de rette vilkår i hele lejeperioden. Der er gode muligheder for at forhandle og få skabt gode vilkår for dit lejemål, så læs med og bliv klogere på, hvordan du griber processen an.

Sådan fungerer erhvervslejeloven

Inden du begynder at forhandle med en udlejer om en lejekontrakt til erhverv, er det vigtigt at vide, hvordan erhvervslejeloven fungerer. Den er nemlig væsentligt anderledes end den lejelov, som du måske kender fra private lejemål. Erhvervslejeloven bygger på en høj grad af aftalefrihed og sætter nogle ganske frie rammer for, at udlejer og lejer selv kan aftale, hvilke vilkår der skal gælde for erhvervslejemålet.

Med så stor aftalefrihed har du gode muligheder for at forhandle om erhvervslejekontrakten med din kommende udlejer. Kontrakten skal selvfølgelig leve op til de rammer, der er sat i loven, men I kan sammen aftale jer frem til en række vilkår, som passer til jeres ønsker og behov.

Hvad kan man forhandle om i en erhvervslejekontrakt?

Erhvervslejeloven sætter rammer for bl.a. lejefastsættelse, lejeregulering, vedligeholdelse, forbedringer og lejers brug af det lejede. Det er dog muligt at forhandle om mange af disse ting og andre vilkår med udlejeren, inden man underskriver sin lejekontrakt til erhverv. I kan bl.a. forhandle om lejens størrelse, forbedringer af lejemålet og hvad lejemålet må bruges til i løbet af forhandlingsprocessen.

Overvej hjælp fra en erhvervsmægler

Forhandlingen om en lejekontrakt til erhverv kan være en vanskelig proces, især hvis man er en nystartet virksomhed uden den store indsigt i erhvervslejeloven. Hvis du synes, det er svært at vide, hvad du kan forhandle om, og hvilke vilkår der vil være rimelige for dit kommende erhvervslejemål, er der heldigvis hjælp at hente. 

Først og fremmest kan du eventuelt forsøge at kontakte andre virksomheder eller bruge dit netværk for at få inspiration og forhøre dig om, hvilke vilkår der gælder i deres erhvervslejekontrakt. Derudover kan du gennemgå Erhvervsstyrelsens tjekliste til erhvervslejeloven, som kan være en god guide at have ved hånden. Så er du sikker på, at du har et overblik over alle de vigtige områder i lejekontrakten.Du kan også hyre professionel hjælp fra en erhvervsmægler. De har stor indsigt om erhvervslejemål og kender til de rammer, der gælder i erhvervslejeloven. Derudover er de eksperter i forhandlingsteknik og kan hjælpe dig med forhandlingsprocessen, så du får de bedst mulige rammer for dit lejemål.

Sådan indrettes kontorlokaler bedst muligt

Står din virksomhed over for at flytte ind i nye kontorlokaler, eller overvejer du bare at friske de nuværende lokaler op med en ny indretning? Så læs med i dette indlæg, hvor du kan få inspiration og gode idéer til at indrette dine kontorlokaler. Der er altid nyt at lære og muligheder for forbedringer for alle virksomheder. Lad os se nærmere på nogle af de idéer, du kan inkorporere i din indretning af kontoret.

1. Tænk på arbejdsmiljøet

Et flot og indbydende kontorlejemål har en høj prioritet for de fleste virksomheder, og det er selvfølgelig altid at foretrække at have lokaler, der er flotte at se på. Førsteprioriteten for enhver virksomhed med kontorlokaler bør dog være at sikre et godt arbejdsmiljø, som fremmer medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde. Derfor bør du først og fremmest tænke på, hvordan du kan indrette kontoret, så du sikrer et godt arbejdsmiljø med gode rammer for medarbejderne.

Dette kan du bl.a. gøre ved at sørge for at skaffe kontorlokaler med et godt lysindfald i løbet af dagen. Det er bevist, at det øger trivslen og produktiviteten for medarbejderne, og det er faktisk også en del af retningslinjerne for arbejdsmiljø i kontorlokaler. Derudover er det en god idé at investere i ergonomiske møbler, som mindsker smerter og skader blandt medarbejderne.

2. Vælg møbler, der passer til dit brand

Virksomhedens brandingstrategi er vigtig for dens overordnede succes. Når du har opbygget et brand og har en plads i kundernes bevidsthed, er det en god idé at vælge en indretning, der passer til brandet. På den måde kan kunderne nemmere genkende din virksomhed, når de besøger kontoret, og du kan også bruge kontorlokalerne som en del af markedsføringen.

Dette kan du bl.a. gøre ved at vælge møbler i samme farver som dit brand eller møbler, der passer til de værdier og tanker, som dit brand forbindes med.

3. Fleksible møbler giver et mere flydende arbejdsmiljø

I indretningen af dine kontorlokaler kan du også overveje at investere i fleksible møbler, som kan bruges til flere formål. Så kan du få en flydende indretning, hvor du hurtigt kan omstille arbejdsmiljøet. Dermed kan du gå fra at have et afslappende og roligt miljø, hvor kreativiteten vægtes højest, til mere fokuserede miljøer, når der f.eks. skal holdes møder.

4. Få feedback fra dine medarbejdere

Kontorlejemålet skal som sagt sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejderne, så de trives og har det godt med at komme på arbejde. Derfor er det vigtigt, at du løbende sørger for at indhente feedback fra dine medarbejdere, så du kender til deres oplevelse på arbejdspladsen. Her kan du også få input og nye idéer til andre måder at indrette kontorlokalerne på eller forbedre arbejdsglæden.

Det bør du kigge efter i dine nye erhvervsejendomme

Jagten på nye lokaler til ens virksomhed kan både være besværlig og tidskrævende. Det er derfor vigtigt at gøre sig forskellige overvejelser, inden man påbegynder sin søgen efter de nye rammer. I denne artikel gennemgår vi nogle af de ting, som du bør overveje, når du leder efter nye erhvervsejendomme. Læs med her, og bliv godt klædt på til din søgen.

Hvor er dine kunder placeret?

Når du leder efter erhvervsejendomme til salg, er det først og fremmest vigtigt at vide, hvor dine kunder er placeret. Du bør nemlig kigge efter dine nye erhvervslokaler tæt på dine kunder, da det vil give dig en betydelig konkurrencemæssig fordel i forhold til dine konkurrenter. Ved at være tæt på dine kunder bliver det nemmere for dig at opretholde din kundekontakt, og derved minimerer du også chancen for, at de skifter over til en af dine konkurrenter.

Ud over at det selvfølgelig er vigtigt, at dine nye erhvervslokaler er tæt på dine kunder, kan det også hjælpe dig bedre i gang med din søgen på erhvervsejendomme til salg. At kigge på muligheder i både Aalborg, Aarhus, København og Odense kan blive alt for uoverskueligt. Derfor vil den rette placering hjælpe dig med at indskrænke din søgen, så du nemmere kan finde de rette ejendomme til dig og din virksomhed.

Hvad skal dine erhvervsejendomme kunne?

Den næste ting, som er vigtig i din søgen på erhvervsejendomme til salg, er dine krav til dine nye rammer. Dette step vil også kunne hjælpe dig med at indskrænke din søgen, så du kun får vist de absolut mest relevante resultater. Med dette step er det dog vigtigt, at du er realistisk og villig til at gå på kompromis, da det kan være svært at få alle drømmene til at gå i opfyldelse med det budget, som man har. Lav derfor en liste over need-to-have-ting og nice-to-have-ting, så du nemt ved, hvilke ting du eventuelt skal gå på kompromis med for dine nye rammer.

I kan fx overveje størrelsen på de nye erhvervslokaler. Hvis din virksomhed er i vækst eller bevæger sig i retning af vækst i de kommende år, er det vigtigt med erhvervsejendomme i en vis størrelse. Der findes mange eksempler, så det handler blot om at sætte tid af til at skrive alle de vigtige behov og drømme ned.

Få hjælp

For at gøre processen i din søgen efter erhvervsejendomme endnu lettere kan det være en rigtig god ide med hjælp. Erhvervsmæglere er eksperter i ejendomme og kan med deres rådgivning være yderst behjælpelige med at finde de rette rammer til dig. Kig derfor eventuelt efter en mægler nær dig.

Fif til at vælge det helt rette lagerrum

Er det tid til at finde nye lagerrum til virksomheden? Så skal du i gang med at gøre dig en række overvejelser. At vælge en lagerhal til virksomheden er nemlig ikke bare et valg, der er nemt at tage – i hvert fald ikke, hvis du ønsker at tage det rette valg. Du kan læse med her på siden og få en række tips til, hvad du skal være opmærksom på i valget af det rette lagerlokale til leje. 

Gode udendørsarealer til god logistik

Lagerrum kræver gode udendørsarealer, således logistikken går så smurt som muligt. Men hvad er så gode udendørsarealer, tænker du måske? Det er arealer, som er delvis befæstede med asfalt, og som både kan anvendes til oplag eller parkering. På denne måde er virksomheden helgarderet i forhold til behov, og du vil derfor finde den mest optimale lagerhal. 

Mange anvendelsesmuligheder – eller vær helt specifik

Derudover er det en god idé at finde et ledigt lagerlokale til leje, der består af mange anvendelsesmuligheder. På denne måde låser virksomheden sig ikke fast i lagerrum med begrænsede brugsmuligheder. I stedet kan virksomheden bedre tilpasse lagerhallen efter behov – og dette er uden tvivl en fordel. 

Er det ikke muligt at finde lagerlokaler til leje med mange anvendelsesmuligheder, er det også en god idé at være så specifik som overhovedet muligt i søgningen. Indskrænk, alt efter om der er behov for engroshandel, håndværksvirksomhed, mindre produktionsvirksomhed eller lignende. 

Lagerrum med beliggenhed i aktivt erhvervsområde

Et tredje godt råd er at finde en lagerhal, som er beliggende i et aktivt erhvervsområde. Dette sikrer, at der er gode vejnet og logistikforhold, da andre virksomheder allerede har tilsluttet sig området. Derudover kan det øge virksomhedens synlighed, hvilket uden tvivl også er et plus. Står valget derfor mellem to lagerlokaler til leje, er det fordelagtigt at vælge det lagerrum, hvor erhvervsområdet er mest aktivt. 

Lagerhal med naturlig og god belysning

Belysning er måske ikke det første, du har i tankerne i valget af lagerhaller, men det bør det være. Hvis lagerrummet har en naturlig og god belysning, vil dette automatisk være med til at højne medarbejdernes trivsel. Du finder lagerlokale til leje med god belysning via ovenlysvinduer.

Lej et lager

Mange virksomheder har brug for lager- og opbevaringsplads, og ikke ret mange har plads til det selv. Det aktuelle behov varierer naturligvis fra virksomhed til virksomhed, men er du ude efter  mere plads i det hele taget, kan du med fordel læse med her. Her ser vi nemlig på nogle af de forhold, som det er fornuftigt at overveje, inden man skriver under på lejekontrakten til ens nye lagerplads.

Størrelse, højde og faciliteter

Et af de helt oplagte punkter, hvor lagerbygningerne adskiller sig, er størrelsen, og det er ofte denne faktor, som er udslagsgivende for det endelige valg. Både den kvadratmetermæssige størrelse samt højden på rummet har noget at sige, og alt efter virksomhedens område og behov er det meget forskelligt, hvad der passer bedst til én. Noget andet, man skal tage højde for, er, hvilke rum og dermed funktioner man behøver. Skal der være mulighed for mindre showrooms eller mødelokaler? Hvad med opholdsrum til medarbejderne? Skal der være adgang for større leverancer gennem en port? Bliv klar over, hvad dit faktiske behov er, og selve jagten efter lageret vil blive nemmere.

Tæt på motorvej

En anden faktor, som ofte vægtes højt, når der er tale om lagerbygninger, er tilgængelighed og beliggenhed. Et lager beliggende i et industrikvarter, som er let at komme til fra motorvejen eller andre større veje, er ofte at foretrække, idet tilgængeligheden simpelthen er bedre end i mere afsidesliggende områder.

Stand

Skal der inviteres kunder til lageret? Dette er endnu et af de spørgsmål, som er vigtige at stille sig selv, inden man underskriver. Hvis lageret udelukkende skal benyttes som opbevaring, er standen og fremtoningen måske mindre vigtig, men hvis lageret påtænkes at skulle danne ramme for kundemøder, skal det være præsentabelt til en vis grad. Igen er det helt grundlæggende at være meget bevidst om, hvad lageret skal bruges til, og hvad man i forlængelse heraf søger.