Som virksomhed er det en vigtig beslutning at finde det rette erhvervslejemål, og i den forbindelse gælder det om at sikre sig den bedst mulige erhvervslejekontrakt. I dette indlæg får du en guide til, hvordan du kan sikre den mest favorable lejekontrakt, så du får attraktive lokaler med de rette vilkår i hele lejeperioden. Der er gode muligheder for at forhandle og få skabt gode vilkår for dit lejemål, så læs med og bliv klogere på, hvordan du griber processen an.
Sådan fungerer erhvervslejeloven
Inden du begynder at forhandle med en udlejer om en lejekontrakt til erhverv, er det vigtigt at vide, hvordan erhvervslejeloven fungerer. Den er nemlig væsentligt anderledes end den lejelov, som du måske kender fra private lejemål. Erhvervslejeloven bygger på en høj grad af aftalefrihed og sætter nogle ganske frie rammer for, at udlejer og lejer selv kan aftale, hvilke vilkår der skal gælde for erhvervslejemålet.
Med så stor aftalefrihed har du gode muligheder for at forhandle om erhvervslejekontrakten med din kommende udlejer. Kontrakten skal selvfølgelig leve op til de rammer, der er sat i loven, men I kan sammen aftale jer frem til en række vilkår, som passer til jeres ønsker og behov.
Hvad kan man forhandle om i en erhvervslejekontrakt?
Erhvervslejeloven sætter rammer for bl.a. lejefastsættelse, lejeregulering, vedligeholdelse, forbedringer og lejers brug af det lejede. Det er dog muligt at forhandle om mange af disse ting og andre vilkår med udlejeren, inden man underskriver sin lejekontrakt til erhverv. I kan bl.a. forhandle om lejens størrelse, forbedringer af lejemålet og hvad lejemålet må bruges til i løbet af forhandlingsprocessen.
Overvej hjælp fra en erhvervsmægler
Forhandlingen om en lejekontrakt til erhverv kan være en vanskelig proces, især hvis man er en nystartet virksomhed uden den store indsigt i erhvervslejeloven. Hvis du synes, det er svært at vide, hvad du kan forhandle om, og hvilke vilkår der vil være rimelige for dit kommende erhvervslejemål, er der heldigvis hjælp at hente.
Først og fremmest kan du eventuelt forsøge at kontakte andre virksomheder eller bruge dit netværk for at få inspiration og forhøre dig om, hvilke vilkår der gælder i deres erhvervslejekontrakt. Derudover kan du gennemgå Erhvervsstyrelsens tjekliste til erhvervslejeloven, som kan være en god guide at have ved hånden. Så er du sikker på, at du har et overblik over alle de vigtige områder i lejekontrakten.Du kan også hyre professionel hjælp fra en erhvervsmægler. De har stor indsigt om erhvervslejemål og kender til de rammer, der gælder i erhvervslejeloven. Derudover er de eksperter i forhandlingsteknik og kan hjælpe dig med forhandlingsprocessen, så du får de bedst mulige rammer for dit lejemål.